nedjelja, 10. veljače 2013.

Pick point

Dakle, do prije nekih mjesec dana nisam imala blage veze o tome što je to pick point. Ipak, čovjek uči dok je živ, a mene, što sam starija, sve više zanimaju različite stvari. Naravno da bi bilo puno bolje da radim samo jednu jedinu stvar, npr. lutkice od filca ili ogrlice od das mase i to bih vjerojatno usavršila. Ali, ja ne bih bila Jasna, da ne želim isprobati sve živo i mrtvo što se tiče kreativnih tehnika. Prije dvije godine naučila sam tehniku zlatoveza, i to onog pravog, preko kartona, koji se radi s dva konca, crnim i zlatnim. Sjećate se da sam vas sve izmaltretirala svojim prvim radovima nastalih u toj tehnici. Ali, da ne duljim, i pick point je nešto što ima veze sa zlatovezom, tj. radi se najčešće zlatnim ili srebrnim koncem. Ono što je najvažnije je imati sheme, napraviti preko kartona rupice i kroz to provlačiti konac. Naravno da je to puno jednostavnije od pravog zlatoveza, može ga naučiti raditi stvarno svatko, a mene je naučila jedna baka stara preko osamdeset godina. Baka Jelka došla je kod mene u knjižnicu i pokazala mi prvo kako ona radi ukrase za bor od staniola od čokolade. Onda je ona vidjela jaja koja ja radim od krep papira i poželjela je naučiti kako se ona rade. Baka je neumorna, duhovita, draga, i naravno da bih i ja željela biti takva u njenim godinama. Onda je sljedeći put donijela nekoliko čestitki napravljenih u tehnici pick point. Ona je ufrkivala krep papir po jajima, a ja sam po prvi put izbockala svoju čestitku zlatnim koncem.
I onda se to proširi kao zaraza:nije ti dosta jedna, nego želiš još, i još, i još. I onda sam od jedne žene saznala da se dosta toga može naći preko interneta, ali se mora upisati "pick point", a ja sam do tada uzaludno upisivala zlatovez na čestitkama i što sve ne. I to je to. Nemam nikakvih drugih ambicija, nego napraviti nekoliko čestitki. Ne zanimaju me veliki formati i slike napravljene tom tehnikom. I nemojte biti previše kritični: ja sam ovo stvarno tek nedavno počela raditi, a s više radova stječe se vještina. Veliki pozdrav svima koji ponekad svrate na moj blog i kojima se već nisam popela na glavu. Sebi samoj se često popnem...

Broj komentara: 5:

  1. Divno, potpuno te razumem. I ja kad se zakačim za nešto, ostanem sto godina sa tim, kao da ne postoji ništa druo.
    Tehnika je jako zanimljiva, a ja sam pre nekoliko godina želela da naučim string art. Nešto poput ovoga, samo što se, umesto rupica, zakucaju ekseri i mota se konac. Naravno, radi se na drvenoj podlozi. Jako lepo izleda, pogledaj, ima pod tim imenom dosta šema.

    OdgovoriIzbriši
  2. jako lijepo! vidim da je zarazno, neka... dobro je naučiti nešto novo ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja pripadam skupini svaštaruša.... najviše me veseli upoznavanje s novim tehnikama a ovo ću sigurno isprobati, barem ove jednostavnije motive... Radovi su ti odlični!

    OdgovoriIzbriši
  4. pozdav, imte li koju knjigu za preporucit gdje je objasnjeno kako se radi pickpoint :) hvala

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav! Jako pohvalno za ovakav trud, zanima me koliko vremena treba da se napravi jedna ovakva slika,te gdje naći mustre za izradu slika. HVALA

    OdgovoriIzbriši