četvrtak, 4. listopada 2012.

Izrada sapuna

Oni koji nisu prvi put na mom blogu znaju da sam neumorna u isprobavanju novih stvari. Već jedno duže vrijeme htjela sam se okušati u izradi sapuna. Proučavala sam sve moguće i nemoguće vrste izrade na internetu i na youtubeu i shvatila da to neće ići baš tako jednostavno. Onda sam se odlučila za najjednostavniju varijantu:naručila sam preko neta iz Hobby arta iz Zgb-a smjesu za izradu sapuna(košta oko šezdeset kuna) i krenula na posao. Budući da imam raznih kalupa koje koristim za izradu gipsa, a imam i sušenog ljekovitog bilja, mogla sam početi. Koristila sam sušenu kamilicu (moju, vlastitu)u koju sam stavila prstohvat kurkume(to je onaj žuti začin) i sušenu metvicu. Ugrijala sam na pari smjesu dok se nije posve otopila, za to vrijeme blago nauljila kalupe i vruću smjesu izlila u te kalupe. Zatim sam stavljala kamilicu i mentu u iste kalupe i ostavila da se suši jedan dan.
Sutradan sam bez ikakvih problema izvadila svoje sapunčiće van i oduševila se rezultatom. Vidim da sam trebala slikati na nekoj ljepšoj pozadini, a ne na običnom papirnatom ručniku, ali bila sam tako nestrpljiva da vam što prije pokažem što sam napravila. I onda sam smislila kako bih ih mogla upakirati pa sam sve zamotala u onaj organdi i zavezala vrpcama.
Svoje sapunčiće pokazat ću prvi put na Festivalu bundeva koji se kod nas održava ove subote. I ne samo sapunčiće, bit će tu još mojih kreativnih stvarčica, a u sljedećem postu pokazat ću vam kako je bilo.

Broj komentara: 15:

  1. Jednostavno i prekrasno. Dobra ideja. Mogla bih i ja malo svoje kalupe ponovno zaposliti. :))

    OdgovoriIzbriši
  2. da li i mirišu na kamilicu i metvicu? nisam to (još) probala raditi. vidim da su odličnih boja.

    OdgovoriIzbriši
  3. ja sam pokušavala sa sapunima ali su mi se metalni kalupi (oni za kolače) pokazali lošim,jer nakon sto bi izvadila sapune iz njih,počeli oksidirati i smanjili bi se. nema druge nego silokonske uzet

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao da su od stakla!odusevljena i proud :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Super! Ja se odavno nosim mišlju o izradi sapuna, ali nekako mi sve to dođe komplikovano, a i treba garantovati za svoj proizvod, što pored neisprobanih recepata, nije baš moguće.
    Želim ti uspeh na festivalu, i ja se spremam za jedan, pa videćemo kako će biti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Želim uspjeha na festivalu, hvala na ovome, ja ove godine imam svoju prvu skromnu berbu lavande, i pokušati ću nešto u tom stilu, hvala na informacijama, idem i ja u kupovinu kod Tee, via internet. Prošetala sam i ostalim postovima. Komplimenti na svim radovima. Pozdrav. Loredana.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala vam na ovolikim komentarima, stvarno ste me iznenadili! Da, mirišu na kamilicu i metvicu, pogotovo ovi s kamilicom imaju onaj pravi miris kamilice. Mislila sam i ja napraviti nekoliko s lavandom, jer imam nešto svoje osušene lavande, ali to ostavljam za drugi put.Uglavnom, od one smjese od 60-ak kuna uspjela sam napraviti 15 sapuna, što i nije tako malo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Festival bundeva? Kad točno i gdje? To bih svakako željela posjetiti i uživo pomirisati ove tvoje sapunčiće...

    OdgovoriIzbriši
  9. Super izgledaju ovako neobičnih oblika. Puno uspjeha na festivalu:) I ja sam imala ideju i želju praviti sapune, čak sam i kupila glicerin u ljekarni i tek onda skužila da to i nije tako jednostavno. Najbolje je stvarno onda kupiti već gotovu masu...nisam ni znala da postoji niti gdje bi je kupila...tako da korisna informacija:))

    OdgovoriIzbriši
  10. Prvo odgovor na pitanje o Festivalu bundeva. Organizira ga Udruga Zvono (za djecu s posebnim potrebama), a održat će se u subotu na centru Belišća. To je jedan prekrasna manifestacija s puno događanja, a u središtu svega je bundeva.Bude tu svih mogućih specijaliteta, slatkih i slanih, igrokaza, slikari slikaju slike, nastupaju djeca,pjevaju, plešu, lani je bila i promocija slikovnice o bundevama. Bude puno štandova s različitim kreativnim stvarima,ma svega i svačega (i ne samo bundeva). Svakako vrijedi posjetiti!
    Jagoda, drago mi je što sam dala korisnu informaciju.Inače, postoji i veće pakovanje te smjese koje košta duplo više, sve to možeš vidjeti na nb hobby art,tj.njihovoj internetskoj stranici.

    OdgovoriIzbriši
  11. Zaista su fenomenalni, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasno su ti ispali,i imaš ljepe figurice,baš za takve sapunčiće.pozz.

    OdgovoriIzbriši